Aká diéta je vhodná pre reumatika?

Reumatik by mal zamerať výber vhodných potravín v prvom rade podľa schopnosti jednotlivých potravín ovplyvňovať zápalový proces.

Aké potraviny sú vhodné pre reumatika?

Reumatik by mal uprednostniť konzumáciu všetkých potravín, ktoré prirodzene prispievajú k zníženiu,  tlmeniu zápalov a dopĺnať ich ostatnými potravinami, ktoré majú neutrálny vplyv na zápal.

Potraviny znižujúce zápal zoradené podľa významu od najdôležitejších:

Rybí olej

Rybí olej, je najbohatším zdrojom protizápalovo pôsobiacich omega-3 mastných kyselín. Užívanie v kapsliach je pre reumatika veľmi drahé, odporúčame prirodzený rybí olej, ktorý umožňuje dopriať si potrebnú dávku za prijateľnú cenu, dnes už navyše existuje vysoko čistený rybí olej  bez zápachu, užívať v dávke polievková lyžica denne.

Tučné severské ryby

Severské, tučné ryby, losos, sú najbohatšie na obsah omega-3 mastných kyselín, nesmú byť však nakladané v rastlinnom oleji, alebo pripravované vysmážaním na repkovom, slnečnicovom a sójovom oleji. Tieto rastlinné oleje s vysokou prevahou prozápalových omega-6 mastných kyselín znehodnotia liečebný prínos konzumácie omega-3 z rýb.

Ľanový olej

Ľanový olej pomáha, nakoľko je najbohatší rastlinný zdroj omega-3 obsahujúci 50% ALA. Nevýhodou v porovnaní s rybím olejom je nutnosť premeny ALA v tele na protizápalovo účinné EPA a DHA. Táto premena prebieha u mladých ľudí v rozsahu približne 10 % a vekom sa znižuje, takže starší ľudia nedokážu využiť ľanový olej na tvorbu protizápalových látok, využívajú ho len ako zdroj energie.

Zelený čaj

Je veľmi účinným doplnkom liečby reumatika. Liečebná denná dávka sa odporúča na 4 až 6 vrecúšok zeleného čaju rozdeleného do viac porcií (2-3 porcie uvarené z dvoch vrecúšok čaju) s vynechaním večernej dávky, pretože obsahuje kofeín a spôsobuje nespavosť. Zelený čaj je potrebné užívať dlhodobo, po zlepšení stavu prejsť na udržiavaciu dávku 2 vrecká denne.

Surová zelenina

Surová zelenina obsahuje enzýmy, ktoré prirodzene pomáhajú odbúravať z tela vzniknuté zápalové látky (imunokomplexy). Pôsobenie surovej potravy v črevnej sliznici znižuje zápaly.

Olivový olej

Olivový olej je pre reumatika jediným vhodným rastlinným olejom. Obsahuje do 70% mononenasýtenej omega-9 kyseliny olejovej, ktorá má neutrálny vplyv na tvorbu zápalových látok. Navyše obsahuje z rastlinných olejov najmenej prozápalových  omega-6 (do 10%), kým slnečnicový, repkový a sójový olej obsahujú až 50% prozápalových omega-6 mastných kyselín. Olivový olej navyše obsahuje flavonoidy, ktoré tiež významne prispievajú k tlmeniu zápalov.

Môžem na olivovom oleji vysmážať?

Je to možné, dokonca olivový olej je tepelne oveľa odolnejší  ako pre reumatikov nevhodné slnečnicové alebo repkové oleje.  Na vysmážanie je obzvlášť vhodný rafinovaný olivový olej (lacnejší), ktorý neobsahuje flavonoidy, má typickú žltú farbu a v obchodoch býva označený ako OLIVE POMACE – olej z olivových pokrutin. 

Panenský olivový olej zelenej farby obsahuje flavonoidy ktoré sa zahrievaním znehodnocujú, rozkladajú, môžu vytvárať škodlivé rozkladné produkty. Olivový olej lisovaný za studena – panenský je vhodný na studené pokrmy, kde sa zachovávajú  blahodárne  antioxidačné a protizápalové účinky flavonoidov.

Na čom má vysmážať reumatik, keď slnečnicový, repkový a sójový olej sú z hľadiska prozápalového pôsobenia veľmi nevhodné?

Pre reumatika na vysmážanie je vhodný akýkoľvek  prirodzený tuk alebo olej v prvom rade  s nízkym obsahom omega-6 nenasýtených mastných kyselín a zároveň odolný voči prepaľovaniu = tepelne stabilný.

Tuky na vysmážanie dieteticky vhodné pre reumatikov spĺňajúce obe najdôležitejšie podmienky sú: 

olivový olej  – pomerne vysoko tepelne odolný, do 180 stupňov

palmový olej – tepelne ešte odolnejší ako olivový olej, do 190 stupňov

kokosový olej – na prípravu sladkých jedál, palaciniek, tepelne najodolnejší, rozkladá sa až pri 240 stupňoch

bravčová masť– tepelne velmi odolný tuk do 190 stupňov

prepustené kravské máslo (zbavené vody) – vhodné do zákuskov, koláčov, pečiva ako náhrada za rastlinné oleje

Z uvedených dieteticky vhodných tukov sa v tele nemôžu vytvárať prozápalovo pôsobiace látky, ich konzumáciou sa zbytočne nezhoršuje priebeh ochorenia. Minimálne množstvá omega-6 mastných kyselín obsiahnutých v uvedených tukoch a olejoch sa dajú diétne oveľa účinnejšie vyvažovať pravidelným príjmom omega-3 (rybieho oleja).

Bravčový tuk a kravské máslo obsahujú predsa cholesterol, nezvýši sa tým riziko srdcovo cievnych ochorení?

Paradoxne nie. Cholesterol sa dokáže v cievach usadzovať a spôsobovať aterosklerózu len a práve s pomocou zápalových procesov a vysokej zrážanlivosti krvi. Práve nevhodné rastlinné tuky provokujúce zápaly a zvyšujúce zrážanlivosť  krvi umožňujú cholesterolu  spôsobovať dobre známe zdravotné problémy. Niektoré národy konzumujú len živočíšne tuky a nepoznajú vysoký tlak a kardiovaskulárne ochorenia. 

Nevhodné potraviny pri reume

Slnečnicový, sójový a repkový olej, kešu a arašídové oriešky, rastlinné másla (vysoká prevaha omega-6),  červené mäso obsahujúce veľké množstvo hémového železa podporujúceho zápaly, čokoláda, nutela, alkohol – úplne vylúčiť. 

Autor: PharmDr. Jozef Zima http://www.nutraceutica.sk