> 6 spôsobov, ako posilniť svoj imunitný systém
6 spôsobov, ako posilniť svoj imunitný systém

Existuje množstvo doplnkov a produktov, ktoré tvrdia, že pomáhajú zlepšovať imunitu. Ale posilniť imunitný systém je o niečo ťažšie, ako si možno myslíte – a to z jedného  dôvodu.

Váš imunitný systém je neuveriteľne zložitý. Od prechladnutia cez chrípku až po COVID-19 musí byť dostatočne silný a dômyselný, aby dokázal bojovať proti rôznym chorobám a infekciám, ale zas nie tak silný, aby zvýšenou aktivitou spôsoboval rozvoj autoimunitných porúch. A z tohto dôvodu, aby fungoval vo vyváženej rovnováhe, je prísne kontrolovaný rôznymi vstupmi.

Navyše existujú veci, ktoré môžete urobiť aj vy sami, aby ste svojmu imunitnému systému poskytli to, čo potrebuje na odvrátenie infekcie alebo choroby.

Tu je šesť vedecky podložených spôsobov, ako si vybudovať či udržať silný a zdravý imunitný systém, ako aj dôvod, prečo sa nespoliehať len na doplnky výživy.

1. Majte prehľad o odporúčaných vakcínach

Budovanie silného imunitného systému začína využívaním najlepšieho spôsobu, akým sa môžeme chrániť pred škodlivými chorobami. Myslíme vakcíny.

Váš imunitný systém je inteligentný, ale vakcíny ho trénujú, aby bol ešte inteligentnejší. Pomáhajú mu naučiť sa rozpoznať a bojovať proti určitým baktériám, ktoré spôsobujú choroby. Pre váš imunitný systém je oveľa bezpečnejšie učiť sa očkovaním, ako infikovať týmito škodlivými baktériami.

Vždy je dôležité mať aktuálne informácie o odporúčaných očkovaniach, najmä o vakcíne COVID-19 alebo preočkovaní, ako aj o každoročnom očkovaní proti chrípke.

2. Dodržiavajte zdravú výživu

Zdravá strava je kľúčom k silnému imunitnému systému. Treba dbať na to, aby ste jedli dostatok zeleniny, ovocia, strukovín, celozrnných výrobkov, bielkovín a zdravých tukov.

Okrem dodania energie imunitnému systému vám zdravá strava môže pomôcť zabezpečiť, aby ste dostávali dostatočné množstvo mikroživín, ktoré zohrávajú úlohu pri udržiavaní vášho imunitného systému, vrátane vitamínov B6, C a E.

  • Vitamín B6 sa nachádza v kuracom mäse, lososovi, tuniakovi, banánoch, zelenej zelenine a zemiakoch (so šupkou).
  • Vitamín C sa nachádza v citrusových plodoch, tiež pomarančoch a jahodách, ako aj v paradajkách, brokolici a špenáte.
  • Vitamín E sa nachádza v mandliach, slnečnicovom a svetlicovom oleji, slnečnicových semienkach, arašidovom masle, ale aj v špenáte.

Keďže odborníci sa domnievajú, že vaše telo absorbuje vitamíny efektívnejšie z potravinových zdrojov, a nie z doplnkov výživy, váš imunitný systém najlepšie podporíte skrz dobre vyváženú stravu.

3. Pravidelne cvičte

Fyzická aktivita neslúži len k budovaniu svalov a pri zbavovaní sa stresu, ale je tiež práve dôležitou súčasťou zdravia a podpory zdravého imunitného systému.

Cvičenie vie posilniť váš celkový obeh, čo uľahčuje imunitným bunkám a iným molekulám bojujúcim proti infekciám ľahšie sa pohybovať po tele.

Odborné štúdie ukázali, že mierne až intenzívne cvičenie do 30 minút každý deň pomáha stimulovať váš imunitný system, preto je dôležité zamerať sa na to, aby ste zostali aktívni a pravidelne cvičili.

4. Hydratovať, hydratovať, hydratovať

Voda hrá v tele človeka veľa dôležitých úloh a podporuje aj imunitný systém.

Tekutina v obehovom systéme nazývaná lymfa, ktorá prenáša dôležité imunitné bunky bojujúce proti infekcii z externého prostredia, je z veľkej časti tvorená vodou. Dehydratácia spomaľuje pohyb lymfy, čo niekedy vedie k oslabeniu imunitného systému.

Aj keď necvičíte a nepotíte sa, neustále strácate vodu dychom, ako aj močom a vyprázdňovaním. Aby ste podporili svoj imunitný systém, uistite sa, že nahrádzate stratu vody a poctivo dodržiavate váš denný pitný režim.

5. Doprajte si dostatok spánku

Spánok vám určite nepripadá ako aktívny proces, no počas neho sa v tele deje veľa dôležitých vecí, napríklad dochádza k vytváraniu dôležitých molekúl bojujúcich proti infekcii.

Tí ľudia, ktorí nemajú dostatok kvalitného spánku, sú podľa odborníkov náchylnejší ochorieť, týka sa to aj bežného prechladnutia.

Ak chcete dať svojmu imunitnému systému najlepšiu šancu bojovať s infekciou a chorobou, neuberajte na kvalite svojho spánku.

6. Minimalizujte stres

Bez ohľadu na to, či príde stres rýchlo, alebo sa vybuduje v priebehu času, je dôležité zbaviť sa ho. Relaxujte v rámci možností pri tom, čo vás baví, prináša radosť a pohodu. Chôdza je základom pohybu a zdravia a prechádzky by mali určite patriť do základnej výbavy každého z nás pri jeho odbúravaní a zbavovaní sa zlej nálady.

————–
Téma: Newsletter Klubu Bechterevikov I Newsletter KBch 2022

Ďalšie články

Reumatické ochorenia patria medzi najrozšírenejšie na svete. Trpí nimi vyše 103 mil. Európanov. Na Slovensku sa odhaduje, že je to 45 – 50 tisíc pacientov. Spomedzi množstva rôznych reumatických diagnóz napr. reumatoidnú artritídu (RA) má až 26-tisíc dospelých ľudí, a každý...
Pracovné stretnutie zástupcov AOPP s členmi Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo
Pozývame vás na webinár Compliance pacienta a vplyv na pacientmi reportované výsledky, ktorý pripravujeme na piatok 26. apríla o 17.00 hod. Bude to online vysielanie prvej Univerzity Reumy v roku 2024.
Na pozvanie poslancov Európskeho parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej a Jozefa Mihála sa aj zástupkyne LPRe SR zúčastnili v Bratislave a v Košiciach na konferencii s názvom Rovnaké postavenie ľudí so zdravotným postihnutím v krajinách Európskej únie – európske...