> Odporúčané stravovanie pri Morbus Bechterev
Odporúčané stravovanie pri Morbus Bechterev
 Odporúčané potravinyNeodporúča sa

Chlieb, pečivo a prílohy

(max 2 porcie denne)
Celozrnný chlieb – preferovaný druh zrna: špalda;
Ovsené vločky, müsli bez cukru; Amarant, quinoa;
Celozrnné cestoviny, celozrnná ryža
Biely chlieb, toastový chlieb, croissanty, chrumkavý chlieb, sucháre, pšeničné a mliečne rožky, praclíky; Rezance z tvrdej pšenice, lúpaná ryža, hranolky, krokety, zemiaková kaša, palacinky, zemiakové placky
 

Dezerty a chrumky

(max. 1 malá hrsť denne!)
Občas 70% tmavá čokoládaSladkosti, sladké pečivo,
sladké mliečne výrobky,
zmrzlina, čipsy, slané sušienky

Ovocie

(1 – 2 porcie za  deň)
Jablko, marhule, marhule, černice, jahody (čerstvé), grapefruity, čučoriedky, maliny, ríbezle, višne, kivi, nektárinka, papája, pomaranč, slivky, broskyne, egreše, vodný melón, slivky; Avokádo;
s mierou: banán, hrozno, čerešňa, ananás, mango, medový melón a hruška
Konzervované ovocné konzervy, kandizované sušené ovocie a ovocné pyré

Zelenina

(3 porcie za deň)
všetky druhy šalátu, hlávkový šalát, púpava, listy červenej repy, portulaka lekárska, kaleráb, mrkvová zelenina v smoothies, fazuľa, sója, šošovica, hrášok, mrkva, uhorka, fenikel, artičoky, špenát, cuketa, všetky druhy kapusty, reďkovky, špargľa, kyslá kapusta, cibuľa, cesnak a všetky druhy šampiňónov; s mierou: mrazená zelenina na masle alebo smotane, nočné rastliny ako paradajky, baklažán, zelená paprika *) 

Oriešky a semienka

(cca. 20 g na deň)
Mandle, vlašské orechy, lieskové orechy, kešu, makadamiové orechy, píniové oriešky, tekvicové semená a slnečnicové semenáArašidy a solené orechy

Tuky a oleje

(asi 2 lyžice / deň)
olivový olej, repkový olej, orechový olej; Lisované pri nedostatku svetla, tepla a kyslíka: ľanový olej a olej z pšeničných klíčkovbravčová a husacia masť, palmový tuk, majonéza

Ryby a morské plody

(2 porcie / týždeň)
Úhor, pstruh, halibut, sleď, treska, kapor, losos, makrela, sardinky / sardely, platesa, morský jazyk, kalkan veľký, tuniak, mäkkýše, ako sú raky, krevety, morský rak, krevetyryby v majonéze alebo nakladaná, obalovaná ryba

Klobásy a mäso

(max. 1 – 2 porcie / týždeň, celková hmotnosť 100 g)
Morčacie prsia, kuracie mäso;
Hovädzie, teľacie a divinové filé (max. 1 x týždenne)
Všetky ostatné klobásové výrobky, zvyčajne bravčové (kvôli vysokému obsahu kyseliny arachidónovej) – údené, varené, grilované, vyprážané alebo klobásové; obaľované mäso

Vajcia, mlieko a mliečne výrobky, syry
Surové vajcia (max. 2 týždenne);
V meraniach (do 300 ml denne):
mlieko 1,5% tuku, cmar, tvaroh do 20% tuku, prírodný jogurt 1,5% tuku
Menej často:
Syr do 45% tuku, polotvrdý syr, mäkký syr, feta, mozzarella, syr Harz, zrnitý krémový syr; kyslá smotana
puding z crème fraîche, ryžový puding, ovocný jogurt, ovocný tvaroh, kakaové prípravky, ovocné cmar

Nápoje

(2-3 litre / deň) 
voda, nesladený čaj – najmä zelený, púpavový alebo žihľavový čaj; až tri šálky kávy bez mlieka; Ryžové, ovsené a mandľové mlieko ako náhrada mlieka
Minerálna voda, korenie, kurkuma a olej tvoria chutný nápoj, ktorý zmierňuje zápal. Môže sa tiež použiť ako omáčka k jedlám.
Sójové mlieko, ovocné džúsy, nealkoholické nápoje, miešané mliečne nápoje (pozri nižšie), alkohol

—————
Téma: Newsletter Klubu Bechterevikov I Newsletter KBch 2021 I Strava

Ďalšie články

Aké sú benefity Nordic Walkingu? Liga proti reumatizmu realizuje prieskum.  
Online trojmesačník Ligy proti reumatizmu na Slovensku
Nastavenie liečby pri ankylozujúcej spondylitíde nie je vec náhodnej voľby. Každá liečba prináša okrem benefitov aj istú dávku rizika. Podľa štandardných terapeutických postupov musí klasická liečba farmakologikami predchádzať biologickej liečbe, ktorá sa aplikuje vtedy, keď...