> Životný štýl Reuma
Životný štýl Reuma

Reuma – zápalové ochorenie, ktoré trápi telo a spôsobuje nepríjemné bolesti. Mnohí z nás vedia, že ich riešime väčšinou tabletkami. Či už je to biologická liečba, tabletky od bolesti a protizápalové tabletky, vždy je to chémia, ktorá nám pomáha k plnohodnotnejšiemu životu. Málo kto z nás sa zamyslí v tejto uponáhľanej dobe nad tým, že môžu existovať ďalšie možnosti, ako žiť lepšie.

Život s reumou pokojne môžeme nazvať životným štýlom. Presne tak isto, ako sa označuje životný štýl vegetariánov alebo tzv. zdravý životný štýl. Je v tom ale jeden veľký rozdiel. Tieto štýly si človek môže vybrať a zvoliť dobrovoľne. V našom prípade ten, kto má reumu, si tento životný štýl nemôže zvoliť, ale mal by podľa neho žiť. Keď človek, ktorému diagnostikujú reumu, prejde prvotným šokom a zmieri sa s chorobou a príjme ju ako fakt, stáva sa z neho silný človek. Všetci, ktorí trpíme touto chorobou, to veľmi dobre vieme. Sme silní a odhodlaní bojovať za náš kvalitnejší život.

To znamená, že životný štýl reumatika je zameraný na lieky, cvičenie a upravenú stravu. Áno, aj strava, ktorú jeme, sa podieľa vysokým percentom na stave nášho tela. Telo nemôže bojovať s reumou samé, musíme mu pomáhať aj inak ako tabletkami. Telo sa nám za to odvďačí.


Prekyslený organizmus
Prekyslenie organizmu (acidóza) je stav, pri ktorom sa v tele hromadí nadmerné množstvo kyselín. V takomto prípade sa v tele človeka vytvára prostredie, ktoré umožňuje rozvoj mnohých zdravotných problémov. Ideálna acidobázická hodnota (rovnováha medzi zásadami a kyselinami) vnútorného prostredia organizmu je pH cca. okolo 7 až 7,5 (základná stupnica pH ide od 1, čo je kyslé až do 14, čo je zásadité, a číslo 7 je neutrál). Keď je organizmus prekyslený, automaticky sa snaží detoxikovať a vyrovnať pH. Ak však nemá k dispozícii žiadneho pomocníka z vyváženej stravy, berie si minerály, vitamíny, stavebné bunky a mnohé ďalšie vzácne prvky z vlastných zásob, ktorými sú napríklad cievy, tkanivá či kosti. Výsledkom toho môže byť základ pre mnohé civilizačné ochorenia ako je cukrovka, obezita, ekzémy, reuma, migréna, osteoporóza, obličkové kamene, žalúdočné problémy, zápal sliznice žalúdka a dvanástnika, zápaly uší, očí, dutín, infekcie rôzneho druhu z oslabenej imunity, zahlienený organizmus, cysty, polypy, až po problémy s krvným tlakom, ale aj zubami a mnohé iné.

Preto je veľmi potrebné vedieť rozlišovať potraviny, ktoré sú kyslé, a ktoré sú zásadité a jesť ich vo vyváženom pomere. Prinášam Vám stručný prehľad potravín, rozdelených podľa stupnice kyslosti.

Prekyslený organizmus, je vhodné prostredie pre zápal a pre pretrvávanie zápalu, ktorého sa mi reumatici musíme snažiť udržať pod kontrolou. Všetci veľmi dobre vieme, že pokiaľ sa zápal zosilní, tak to znamená bolesť.

Keď sa nad touto tabuľkou zamyslíte, tak sa opýtate samých seba: “Čo vlastne môžem jesť? Všetko čo mám rád je kyslé.“ Osobne si myslím, pokiaľ sa potraviny kombinujú v správnom pomere, to znamená prevažujú zásadité potraviny, tak si môžeme občas dopriať aj toľko milovanú čokoládu, alebo klobásu. Treba však dbať na to, aby v našom jedálničku prevažovali tie zásadité potraviny.


Potraviny vhodné pre reumatika
Po tom, ako už vieme rozoznávať kyslé a zásadité potraviny, môžeme prejsť na potraviny vhodné priamo pre nás. Vhodné pre reumatikov. Nepáči sa mi názov diéta pre Reumatika. Znie to veľmi odpudzujúco a desivo. Už len samotné slovo diéta, vyplaší polovicu z nás skôr, ako stihneme prečítať prvé riadky. Preto budeme používať pojem Životný štýl Reuma. Znie to dôležito, až priam zodpovedne. Samo si to pýta zodpovedný prístup od každého z nás.


Každý reumatik by sa mal riadiť týmito zásadami:

Dostatočný pitný režim. Na pitie je najvhodnejšie pitie zeleného čaju a čistej vody.

Dostatočný príjem protizápalových omega 3 polynenasýtených mastných kyselín. Nachádzajú sa najmä v rybách (hlavne sleď, losos, makrela, kambala), ale aj v niektorých rastlinných olejoch (pšeničný olej, orechový olej, sójový olej). Je preto vhodné zaradiť do jedálnička častejšie ryby a používať uvedené oleje. Pre docielenie vyššieho príjmu omega-3 polynenasýtených mastných kyselín, je možné taktiež podávať kapsule s rybím olejom v dávkach 3-6 g denne.

Znížiť konzumáciu potravín s obsahom prozápalových omega 6 mastných kyselín.
Ideálny pomer medzi omega-6 a omega-3 sa pohybuje v rozmedzí od 6:1 do 3:1. Väčšina ľudí konzumuje tieto nenasýtené mastné kyseliny v pomere 10:1 až 20:1

Zvýšenie príjmu vitamínu E. Väčšie množstvá vitamínu E preukázali efekt zmierňujúci zápal a bolesti. Keďže sa tieto množstvá dajú len ťažko dosiahnuť prirodzeným príjmom potravín, je príjem vitamínu E ako doplnok vhodný. Mnohí reumatici majú taktiež nedostatok iných vitamínov (D, B6, kyselina pantoténová), minerálnych látok (magnézium, kalcium, fosfor), ako aj stopových prvkov (zinok a selén). Príjem vhodných multivitamínových preparátov je preto najlepším riešením.

Konzumovať dobré tuky. Nenasýtené (nesaturované) mastné kyseliny sa delia na mononenasýtené mastné kyseliny (tuky rastlinného pôvodu, napr. olivový olej) a na polynenasýtené mastné kyseliny (tuky rastlinného a živočíšneho pôvodu, napr. olej zo semien a niektoré rybie oleje). Mononenasýtené a polynenasýtené tuky sú známe ako “dobré tuky”. Nasýtené tuky a trans-tuky sú známe ako “zlé tuky”.



Vzorový jedálniček:
Aby všetky informácie, ktoré tu ponúkam mali zmysel, bolo by vhodné, aby som prešla ku konkrétnym potravinám a jedlám ktoré sú pre nás vhodné. Konkrétny jedálniček, ktorý som zostavila na týždeň. Niektoré recepty nájdete na konci článku.

Pondelok
raňajky – chlieb tekvicový s avokádovou nátierkou k tomu zelený čaj
desiata – jablko
obed – polievka – zeleninový vývar
– pečený losos s brokolicou a čerstvou zeleninou
olovrant – strúhaná mrkva s citrónovou šťavou a medom
večera – zeleninový šalát s tuniakom

Utorok
raňajky – chlieb ražný, maslo a čerstvá zelenina
desiata – grapefruit (môže byť posypaný trochu cukrom)
obed – polievka – tekvicová
– špenát so zemiakmi a vajíčkom
olovrant – sladkosť
večera – zapekaná špargľa s oravskou slaninkou a čerstvou zeleninou

Streda
raňajky – ovsené vločky s vlašskými orechami, jablkami a medom
desiata – ananás
obed – polievka – kurací vývar
– pečené kuracie stehno ryža a kompót
olovrant – hrianka s tuniakom a zelenina
večera – šalát s kuracím mäsom a cottage cheese

Štvrtok
raňajky – chlieb tekvicový s maslom a šunkou s čerstvou zeleninou
desiata – hruška
obed – polievka – cviklová polievka
– plnená zapekaná cuketa
olovrant – surové kapustové listy
večera – tatarák z lososa

Piatok
raňajky – ovsené vločky s banánom a sušenými slivkami s mliekom
desiata – ďatle
obed – polievka – kyslá kapustová s bravčovým mäsom
– kuracie rezne na prírodno a qiunoa ako príloha čerstvá zelenina
olovrant – hrianka s džemom
večera – lečo so zemiakmi

Sobota
raňajky – rybacia nátierka s ražným chlebom a čerstvá zelenina
desiata – banán
obed – polievka – polievka z bielej fazule
– rizoto s kuracím mäsom a zeleninou
olovrant – jablkový koláč
večera – zeleninový šalát s tuniakom a syrom tofu

Nedeľa
raňajky – vianočka s maslom a s lekvárom, kakao
desiata – strúhané jablko s trochou citrónovej šťavy a trochou medom
obed – zajačí vývar
– dusené zajačie stehná so zemiakovou kašou a čerstvou zeleninou
olovrant – strúhaná mrkva
večera – hrianka s tofu nátierkou a avokádom

Všeobecné pravidlá, ktoré by som doporučila:
Každé ráno na lačno vypiť aspoň 3 dcl citrónovej alebo čistej vody. Je potrebné dodržiavať pitný režim. Aspoň 2,5 litra denne. Piť hlavne zelený čaj alebo čistú vodu. Čo sa týka kávy, tak sa priznám, ja kávu pijem. Jednu ráno potrebujem po raňajkách. Ďalej je dôležité dodržiavať zásadu: ovocie do obeda a zelenina po obede. Pretože po obede, keď naše telo spracováva potravu, tak ovocné šťavy spôsobujú pri trávení doslova šarapatu. Príjem ovocných štiav počas trávenia naruší jeho proces. Ovocie v dopoludňajších hodinách môžete voliť podľa sezóny.

Zabudnite na rôzne slnečnicové a repkové oleje. Pre nás je najvhodnejšie používanie olivového oleja na studenú kuchyňu a na tepelné spracovanie je najvhodnejšia bravčová masť. Nieje to nič náročné. Je potrebné kúpiť slaninu, ktorá nieje údená, pokrájať a vyškvariť. Škvariť treba pomaličky za stáleho miešania, aby neprihorela. Po vyškvarení môžete masť zliať do 7-decových pohárov a uskladniť na tmavom chladnom mieste. Vydrží celý rok. Zo škvariek môžete upiecť výborné škvarkové pagáče, alebo spraviť škvarkovú nátierku. Ja používam pri varení iba bravčovú masť a jedlo je veľmi chutné.

Životný štýl Reuma je o nás. O našej chorobe, o pravidelnom cvičení o strave a o sile, ktorá je v každom z nás. V sile bojovať a žiť takýmto životným štýlom.


Avokádová nátierka
1 avokádo, 10 ks pistácií, olivový olej, soľ
Z avokáda vyberieme kôstku, pokrájame ho a popučíme vidličkou. Pistácie posekáme na drobnejšie a pridáme k popučenému avokádu. Osolíme. Pre jemnejšiu chuť nátierku rozšľaháme ručným ponorným mixérom.

Zeleninový šalát s tuniakom
¼ hlávky ľadového šalátu, paradajka, paprika, uhorka, konzerva tuniaka vo vlastnej šťave, bylinková soľ, olivový olej
Nakrájame ľadový šalát, papriku, uhorku, paradajku, pokvapkáme olivovým olejom a posolíme bylinkovou soľou. Dôkladne premiešame. Na vrch dáme tuniaka.

Zapekaná špargľa
zelená špargľa, anglická slanina, čierne korenie, olivový olej
Špargľu treba umyť, odrezať spodnú drevnatú časť (2-3 cm) a je pripravená. Očistenú špargľu uvaríme v slanej vode cca. 5 minút. Po uvarení necháme odkvapkať. Slaninu nakrájame na tenké prúžky (alebo použite plátkovanú). Pripravenú špargľu obalíme v slanine a uložíme do pekáča. Okoreníme a prelejeme olivovým olejom. Necháme zapiecť v horúcej rúre 10-12 minút, ak sú špargle hrubšie.

Ovsené vločky s vlašskými orechmi, jablkami a medom
Do misky nasypeme ovsené vločky. Pokropíme ich trochou vody, aby ostali vlhké. Pridáme na menšie kocky pokrájané jablko a na drobno nasekané vlašské orechy. Pridáme za polievkovú lyžicu medu. Premiešame a necháme cca. 5 min. postáť.

Kurací šalát s cottage cheese
500 g kuracie prsia, 3 ks paradajka, 3 ks papriky farebné, 1 ks uhorka šalátová, 2 ks cottage cheese biely, 2 ks mozzarella, soľ, mleté čierne korenie, bravčová masť
Kuracie prsia nakrájame na rezance, osmažíme na troške bravčovej masti na prírodno, osolíme, okoreníme. Vychladnuté ich zmiešame s nakrájanými paradajkami, paprikami, uhorkou, cottage syrom a mozzarelou nakrájanou na malé kocky. Dochutíme soľou a korením. Podávame vychladené.

Cviklová polievka
750 g cvikla, 1 ks väčšia cibuľa, 1 strúčik cesnak, 1 KL kari korenie, 1 KL čerstvý zázvor, 1 PL bravčová masť, 1 štipka muškátový orech, trochu citrónovej šťavy, podľa chuti soľ, podľa chuti mleté čierne korenie
Bravčovú masť zohrejeme v hrnci a opražíme na nej na drobno nasekanú cibuľu a cviklu pokrájanú na krúžky. Pridáme k nim ešte čerstvý zázvor nastrúhaný na drobno a karí a krátko opražíme. Postrúhame trošku muškátového orecha a prilejeme 1,5 litra vody alebo hydinového vývaru. Do toho pridáme trochu šťavy z citróna. Polievku varíme dovtedy, kým cvikla nezmäkne. Potom polievku dobre rozmixujeme ponorným mixérom a podávame s čerstvo nastrúhaným zázvorom a mrkvovými čipsami.

Plnená zapekaná cuketa
2 ks cuketa, 20 dkg nízkotučný syr, 2 ks vajce, 1 ks cibuľa, 2 ks trojuholník syrokrému, podľa chuti kukurica, podľa chuti hrášok, schwarzwaldská šunka, 1 ks paradajka, soľ, mleté čierne korenie, kurkuma
Cukety umyjeme, pozdĺžne rozkrojíme a lyžičkou vyberieme vnútro. Všetky ostatné ingrediencie, okrem vajíčok a tvrdého syra, zmiešame. 15 dkg syra nastrúhame a zmiešame s ostatkom. Vajíčka rozšľaháme so soľou, korením a kurkumou. Zmesou naplníme cukety. Dáme zapiecť na zhruba 10 minút. Potom na cukety poukladáme kolieska paradajky a znovu dáme do trúby na 5 minút. A nakoniec posypeme zvyšným nastrúhaným syrom a dáme zapiecť ešte na 5 minút.

Tatarák z lososa
300 g filet losos, 40 g zaváraných uhoriek, 1 lyžica worčerstrovej omáčky, soľ, 1 citrón, toastový chlieb, 25 g masla, 2 kúsky kôpru, šalátové listy na ozdobu
Z filetu odrežeme kožu. Čisté mäso nakrájame na jemné kocky a dáme do misky. Uhorky nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme spoločne s worčestrovou omáčku a citrónovou šťavou k rybe. Podľa chuti osolíme a dobre premiešame. Toasty prekrojíme na trojuholníky a opečieme na masle do zlatova. Rozdelíme na ne tatarák, ozdobíme kôprom, plátkom citrónu a kúskom listu šalátu.

Polievka z bielej fazule
200 g biela fazuľa, 1 ks cibuľa, 1 KL mletá červená paprika, 50 g hladká múka, smotana, 2 strúčiky cesnak, podľa chuti soľ, podľa chuti mleté čierne korenie, bravčová masť
Bielu fazuľu namočíme na noc do studenej vody. Na druhý deň ju scedíme, zalejeme vodou a 30 minút povaríme. Na masti opečieme nakrájanú cibuľu. Potom ju poprášime mletou červenou paprikou a múkou a opečieme. K cibuli pomaly prilievame vývar z fazule a všetko dôkladne rozmiešame. Pridáme fazuľu a polievku krátko povaríme. Nakoniec do polievky pridáme prelisovaný cesnak a prilejeme smotanu. Podľa chuti pridáme soľ a mleté čierne korenie.

Nátierka s tofu a avokádom
Tofu nastrúhame na jemno. Avokádo rozkrojíme, vyberieme kôstku a pokrájame. Použijeme mäkké a zrelé avokádo. V miske avokádo rozpučíme vidličkou na jemnú kašu, môžeme rozmixovať. Pridáme nastrúhané tofu, osolíme, pridáme korenie a citrónovú šťavu.

—————
Téma: Strava

Ďalšie články

V pondelok 27. septembra 2021 o 17.00 hod. Vás pozývame do Univerzity Reumy #14.  
Už len niekoľko dní máte na to, aby ste sa zapojili do nášho prieskumu k RA, vďaka ktorému nás bude lepšie a hlasnejšie počuť. Ďakujeme za vyplnenie do 20. 9. 2021
Už čoskoro Univerzita Reumy bude opäť pokračovať so svojimi živými vysielaniami. Pripravili sme pre vám celkom nové prednášky. Témy prednášok budú z časti inšpirované aj vašimi tipmi. Môžete nám posielať ďalšie.