> Život exota (6)
Život exota (6)

Exotická strava

Pozerám, že od uverejnenia predošlej časti tohto seriálu ubehli už tri týždne. Posledné dni som toho mala veľa, a tak nebol čas ani energia písať. A okrem toho, dnes to bude zase téma, o ktorej sa mi píše ťažko. V predošlých častiach som viackrát spomenula, že mám pomerne komplikovaný jedálniček, ale zatiaľ som vám to poriadne neobjasnila.

Ono, nie je práve ľahké vyrovnať sa so správou od lekára, ktorý je vždy naladený na vtipy a humor a zrazu vám s vážnou tvárou, bez akéhokoľvek náznaku žartovania, povie: „Pani, máte tú smolu, že ste vychytala také diagnózy a takú kombináciu, že s tým neviem pohnúť. Vyskúšal som už všetko a nemám pre vás žiaden ďalší návrh.“ To bol výrok môjho gastroenterológa, ktorý sa mi už nejaký čas pokúša pomôcť s tráviacimi problémami. Chvíľu mi trvalo, kým som to v sebe spracovala a kým som sa odhodlala napísať o tomto probléme niečo podrobnejšie. Tento článok bude trochu dlhší, za čo sa dopredu ospravedlňujem. Ale je to dosť rozsiahla záležitosť, ktorú nie je možné zmestiť do pár krátkych viet.

Ide o to, že popri Sjögrenovom syndróme, ktorý má značný vplyv aj na trávenie, sa mi nazbierali rôzne alergie a intolerancie. To, čo teraz napíšem, sa nemusí a zrejme ani nebude týkať každého pacienta so Sjögrenom. Ja som tak trochu exot, nie len všeobecne medzi ľuďmi, ale aj v rámci tejto diagnózy.

Takže, zistili mi alergiu na rajčiny, vajciaarašidy, čo je pomerne jednoduchá a jednoznačná vec – nejesť tieto potraviny, ani žiadne výrobky z nich. Neskôr k tomu pribudla intolerancia lepku, ktorá mi dala riadne zabrať.  Trvalo pomerne dlho, pokým som ju odhalila. Robilo sa niekoľko opakovaných vyšetrení na celiakiu (hadička do žalúdka), ale nikdy sa celiakia na 100% nepotvrdila. Nakoniec môjmu lekárovi napadlo predsa len skúsiť bezlepkovú diétu a zrazu sa ukázalo, že môj organizmus zareagoval pozitívne. Po návrate k lepku sa stav znova zhoršil a tým bolo jasné, že lepok nie je pre mňa. Hovorí sa tomu neceliakálna gluténová senzitivita (pre tých, ktorí sa v tomto neorientujú – glutén je iným slovom lepok). Už dávnejšie som odpozorovala, že aj po mlieku a všetkých mliečnych výrobkoch je mi akosi biedne. Takže dodržiavam bezlepkovú aj bezmliečnu diétu. Ešte stále by to bolo pomerne jednoduché – nejesť rajčiny, vajcia, arašidy, lepok a mlieko a ani žiadne výrobky z nich. Síce už musí človek dosť zvažovať a hľadať, také mlieko a lepok vedia výrobcovia pridať aj tam, kde by ste to nečakali, ale stále sa to dá. Lenže potom prišla skrížená alergia pele/potraviny a histamínová intolerancia. A toto je už naozaj ťažký oriešok.

Skrížená alergia na pele a potraviny funguje asi takým spôsobom, že vám na alergológii zistia, na ktoré pele ste alergickí. To sa dá určiť pomerne jednoznačne. Ale k jednotlivým peľom sa viažu určité potraviny, na ktoré môžete ale aj nemusíte reagovať, a to už vám nikto z krvi a ani nijakým iným spôsobom nezistí. Musíte si to len odsledovať sami na sebe. Reakcie na potraviny ešte k tomu môžu kolísať podľa ročného obdobia a podľa spracovania potraviny (v surovom stave bývajú reakcie najväčšie, po tepelnom spracovaní sa zvyknú zmierniť). Pre ilustráciu vám ukážem moju tabuľku alergénov, na ktoré môžem, ale aj nemusím reagovať. Možno mi vadia len niektoré z uvedených potravín a možno žiadne a možno všetky. Zatiaľ som to nedokázala dešifrovať a mám pocit, že to asi ani nikdy presne nezistím.

No a čerešničkou na torte je histamínová intolerancia. Histamín je normálnou a potrebnou súčasťou ľudského organizmu. Na jeho priebežné odbúravanie je potrebný enzým, ktorý sa tvorí v tenkom čreve a pri histamínovej intolerancii je problémom práve nedostatok alebo zlá funkčnosť tohto enzýmu. Hladina histamínu sa príliš zdvíha, pretože enzým ho nestíha odbúravať a to má za následok pestrú paletu príznakov: tráviace ťažkosti, poruchy spánku, bolesti hlavy, búšenie srdca, kolísanie krvného tlaku, nadmerná únava, kožné problémy… Táto záležitosť je, čo sa lekárskej vedy týka, zatiaľ iba v plienkach. (Ach, keď na mňa sa zakaždým nalepí niečo novodobé, nepreskúmané. Akosi som predbehla dobu.) Lekári  nevedia jednoznačne vysvetliť, prečo enzým chýba alebo zle funguje. Či ide o izolovaný problém alebo o následok iného ochorenia tráviacej sústavy. (V mojom prípade možno vedľajší produkt Sjögrena?) Nevedia ani veľmi poradiť s diétou, pretože sa ukazuje, že každý organizmus reaguje individuálne. Reakcie závisia aj od množstva, kombinácie, spracovania či skladovania potravín. Dokonca aj obsah histamínu v jednotlivých potravinách kolíše (nie je špenát ako špenát, ani jahoda ako jahoda). Okrem toho existujú aj ďalšie, tak trochu nevyspytateľné faktory, ktoré majú tiež vplyv na hladinu histamínu (napr. stres, fyzické či psychické zaťaženie, nedostatok spánku…).

Na svete neexistuje presný zoznam potravín, ktoré vám môžu pri histamínovej intolerancii spôsobiť problém. K dispozícii sú len orientačné zoznamy, ktoré si už musí každý jedinec prispôsobiť svojmu telu. Treba postupovať aj podľa vlastnej úvahy a trošku si naštudovať súvislosti. Histamín sa napr. tvorí tam, kde je veľa bielkovín (mäso, strukoviny…). Tvorí sa pri kvasení alebo fermentácii (kyslá kapusta, kvasnice, jogurty, zrejúce syry, ocot, pivo či víno, alebo aj nesprávne a príliš dlhodobé skladovanie potravín…). Alebo môže byť priamou súčasťou danej potraviny (vysokohistamínové bývajú napr. rajčiny, špenát, jahody, citrusy…). Treba brať do úvahy aj iné amíny okrem histamínu a tiež, že niektoré potraviny fungujú ako uvoľňovače histamínu (sami histamín neobsahujú, ale spôsobia uvoľnenie histamínu, ktorý máme vo svojom tele). Problémom môžu byť aj rôzne umelé veci v potravinách ako farbivá, konzervanty, stabilizátory atď. No, nebudem vás viac zaťažovať detailmi. Aby tomu človek trochu začal rozumieť, treba si prečítať kopec článkov a štúdií a to by bolo na dlho.

V praxi pre mňa skrížená alergia a histamínová intolerancia znamenajú asi to, že si musím sama na sebe odsledovať, ktoré potraviny (alebo iné vplyvy) mi zhoršujú stav. Čo je veľmi ťažká úloha, vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti. Priebežne sa k tejto téme budem ešte vracať, pretože je to v mojom živote dosť veľký činiteľ. Dnes som to načrtla aspoň v hrubých obrysoch.

joni
(foto: pixabay.com)

—————
« Život exota (7) / Život exota (5) »

Téma: Život exota

Ďalšie články

Reumatické ochorenia patria medzi najrozšírenejšie na svete. Trpí nimi vyše 103 mil. Európanov. Na Slovensku sa odhaduje, že je to 45 – 50 tisíc pacientov. Spomedzi množstva rôznych reumatických diagnóz napr. reumatoidnú artritídu (RA) má až 26-tisíc dospelých ľudí, a každý...
Prvé mesiace roka sú aj obdobím príprav a konania výročných členských schôdzí (VČS) v miestnych pobočkách a kluboch LPRe SR.
Krištáľové krídlo ocení významné osobnosti aj v roku 2024. Medzi nominovanými za Filantropiu je aj naša predsedníčka LPRe SR Jana Dobšovičová Černáková, prezidentka AOPP Mária Lévyová a do tretice je nominovaná aj pani Alexandra Hovancová.
Milí pacienti a pacientky s reumatoidnou artritídou,